TB2’ler Polonya’da, Türkiye’nin gözdesi Avrupa’da!
Türkiye’nin 2021 yılında imzaladığı anlaşma doğrultusunda Polonya’ya 24 adet TB2 Bayraktar silahlı insansız hava aracının (SİHA) teslimi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Türkiye böylece ilk kez hem NATO hem de Avrupa Birliği (AB) üyesi olan bir ülkeye SİHA ihracatı gerçekleştirmiş oldu. TB-2’lerin satışı ayrıca uluslararası savunma basınında da geniş yankı buldu. Hem ABD merkezli savunma yayın organları hem de dünyanın en saygın savunma haber sitesi İngiliz Jane’s, Polonya’ya gerçekleşen satışa sayfalarında geniş yer ayırdı.
24 adet TB2 Bayraktar SİHA’sının Polonya’ya teslimatı uluslararası savunma basınında geniş yankı buldu.
270 MİLYONLUK ANLAŞMA
ABD merkezli savunma haber sitesi Defense News Türkiye’den Polonya’ya gerçekleşen söz konusu ihracatın 270 milyon dolar değerinde olduğu bilgisini paylaşırken anlaşmanın TB2’lerin yanı sıra aracın donanım ekipmanlarının tedariğini de kapsadığı bilgisine yer verdi. Analiz yazısında yer alan bilgilere göre anlaşma çerçevesinde TB2’lerin yer istasyonları da Polonya’ya teslim edildi. Yayın organında TB2’lerin Polonya’nın 12. İnsansız Hava Araçları Askeri Üssü’ne getirildiği ifade edilirken “TB2’lerin Polonya’da hangi görevlerde kullanılacağı ya da Ukrayna’ya da verilip verilmeyeceği merak ediliyor” yorumunda bulunuldu.
TB2’YE ÖVGÜ
ABD merkezli bir başka yayın organı C4ISRNET sitesi de TB2’lerin Varşova’ya teslimatı hakkındaki haberi ön sayfasından duyurdu. Yayın organı TB2’lerin Ukrayna tarafından Rusya’ya karşı gerçekleştirilen hava saldırılarında etkin şekilde kullanıldığı bilgisine de yer verdi. C4ISRNET TB2’yi “orta irtifada uzun süre görev yapabilen SİHA’lar gözlem/keşif, topçu birlikleri için gökyüzünden hedef belirleme misyonlarını gerçekleştirebiliyor. SİHA otonom kalkış, iniş, uçuş ve görev keşif kabiliyetine de sahip” ifadeleriyle okuyucularına tanıttı.
MOSKOVA’YA KARŞI KULLANILACAK
İngiltere merkezli Jane’s yayın organında ise satışa ilişkin “Polonya Silahlanma Ajansı yetkilileri TB2’lerin alımının ülke için mihenk taşı olduğunu ifade ediyorlar. TB2’lerin Rusya’ya karşı keşif ve istihbarat görevlerinde sıklıkla kullanılması bekleniyor” yorumunda bulunuldu.
Uluslararası medya Türk ‘NMS 4×4 Zırhlı Savaş Aracı’nın Asya’daki büyük savunma fuarında dikkat çektiğini vurguladı.
FUARIN GÖZDESİ TÜRK ZIRHLISI
Diğer yandan Asya’nın en büyük askeri fuarlarından olan Malezya DSA 2024’de sergilen Türkiye’nin yeni zırhlı askeri aracı ‘NMS 4X4’ de küresel medyada geniş yankı uyandırdı. Dünyanın en saygın savunma haber organı Jane’s, Nurol Makina tarafından geliştirilen ‘NMS 4×4 Zırhlı Savaş Aracı’nın modüler zırhı, ‘V’ şeklindeki gövdesi ve 11 personel kapasitesi ile fuarda dikkat çektiğini vurguladı. Malezya ordusu tarafından da ithal edilmek istenen savaş aracının zorlu zeminlerde güçlü performans sergilediği, sol ve sağ bölümlerine farklı silah sistemleri entegre edilebildiği ve gövdesinin mayın, ani saldırı ve balistik korumaya sahip olduğu bilgilerine de yayın organında yer verildi.
ENTEGRASYONU YÜKSEK ZIRHLI
NMS 4×4 savaş aracı hem kent içinde hem de kırsal alanlarda hızlı ve yüksek manevra kabiliyetiyle ön plana çıkmakta. Füze aracı, anti-tank aracı, keşif ve gözlem aracı, zırhlı SWAT aracı ya da radar aracı gibi farklı misyonlara adapte olacak şekilde tasarlanan NMS sudan geçebilmesi, yüzde 80 derecelik dik eğimlerde ve yüzde 40 derecelik yan eğimlerde hareket edebilmesiyle rakiplerinden ayrılıyor.