Teknoloji

Tüm Yazılım ve Donanımların Yöneticisi: İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi bilgisayarda çalışan en değerli yazılımdır. Bilgisayarın belleğini ve işlemlerini, tüm yazılım ve donanımlarını yönetir. Ayrıca bilgisayarın dilini ayarlar ve bilgisayarla iletişim kurmanızı sağlar. İşletim sistemi olmayan bir bilgisayar işe yaramaz. Çoğu zaman, aynı anda çalışan birkaç farklı bilgisayar programı vardır ve bunların tümü bilgisayarınızın merkezi işlem birimine (CPU), belleğine ve depolama birimine erişmesi gerekir. İşletim sistemi, her programın ihtiyaç duyduğu şeyi aldığından emin olmak için tüm bunları koordine eder.

Bu içerikte işletim sistemi hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi bilgisayarda çalışan en değerli yazılımdır. Bilgisayarın belleğini ve işlemlerini, tüm yazılım ve donanımlarını yönetir. Ayrıca bilgisayarın dilini ayarlar ve bilgisayarla iletişim kurmanızı sağlar. İşletim sistemi olmayan bir bilgisayar işe yaramaz. Her seferinde bir tane olmak üzere birden çok kez çalışan birkaç farklı bilgisayar programı vardır ve hepsinin bilgisayarınızın merkezi işlem birimine (CPU), belleğine ve depolama birimine erişmesi gerekir. İşletim sistemi, her programın ihtiyaç duyduğu şeyi aldığından emin olmak için tüm bunları koordine eder.

İşletim sistemleri genellikle satın aldığınız herhangi bir bilgisayara önceden yüklenmiş olarak gelir. Birçok kişi bilgisayarıyla birlikte gelen işletim sistemini kullanır, ancak işletim sistemlerini yükseltmek ve hatta değiştirmek mümkündür. Kişisel bilgisayarlar için en yaygın üç işletim sistemi Microsoft Windows, macOS ve Linux’tur.

Modern işletim sistemleri, bir grafik kullanıcı arabirimi veya GUI kullanır. Bir GUI, simgeleri, düğmeleri ve menüleri tıklamak için farenizi kullanmanızı sağlar ve her şey grafik ve metin kombinasyonu kullanılarak ekranda net bir şekilde görüntülenir. Her işletim sisteminin GUI’sinin farklı bir görünümü ve hissi vardır, bu nedenle farklı bir işletim sistemine geçerseniz ilk başta size yabancı gelebilir. Bununla birlikte, modern işletim sistemleri kullanımı kolay olacak şekilde tasarlanmıştır ve temel ilkelerin birçoğu birebirdir.

İşletim Sistemi Türleri

İşletim sistemleri çalışma prensiplerine göre şu şekillerde karşımıza çıkabilir:

  • Gerçek zamanlı işletim sistemleri: Bu sistemler, gerçek zamanlı uygulamaların çalıştırılmasını sağlayan çoklu görev sistemleridir. Bunun bir örneği QNX’tir.

  • Çok kullanıcılı ve tek kullanıcılı işletim sistemleri: Çok kullanıcılı sistemler, birden çok kullanıcının sisteme tek bir bilgisayardan erişmesine olanak tanır. Tek kullanıcılı sistemler aynı anda bir kullanıcı tarafından kullanılabilir.

  • Dağıtılmış işletim sistemleri:Bu sistemler, bağımsız bir bilgisayar kümesini yönetir ve bunların tek bir bilgisayarda görünmesini sağlar.

  • Gömülü işletim sistemleri:Daha az özelliğe sahip daha küçük makinelerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Bilgisayarlar için İşletim Sistemleri

Microsoft Windows

Microsoft, Windows işletim sistemini 1980’lerin ortalarında yarattı. Windows’un birçok farklı sürümü vardır. Windows 10, Windows 8, Windows 7 bunlardan bazılarıdır. Windows birden çok yeni PC’de önceden yüklenmiş olarak gelir ve bu da onu dünyadaki en popüler işletim sistemi yapar.

Mac os işletim sistemi

Apple tarafından oluşturulan bir dizi işletim sistemidir. Tüm Macintosh bilgisayarlarda veya Mac’lerde önceden yüklenmiş olarak gelir. Yayınlanan sürümlerden bazıları Mojave, Monterey, Sierra’dır. Araştırmalara göre macOS kullanıcıları, küresel işletim sistemlerinin %10’undan daha azını oluşturuyor. Bu, Windows kullanıcılarının yüzdesinden çok daha düşüktür. Bunun bir nedeni, Apple bilgisayarlarının daha değerli olmasıdır. Ancak birçok kişi, Windows yerine macOS’un görünümünü ve verdiği hissi tercih ediyor.

linux

Linux, açık kaynaklı bir işletim sistemi ailesidir; bu, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi biri tarafından değiştirilebileceği ve dağıtılabileceği anlamına gelir. Bu, yalnızca sahibi olan şirket tarafından değiştirilebilen Windows gibi tescilli yazılımlardan farklıdır. Linux’un avantajları, ücretsiz olması ve aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı dağıtım veya sürümün olmasıdır. Linux kullanıcıları, küresel işletim sistemlerinin %2’sinden daha azını oluşturur.

Mobil Cihazlar için İşletim Sistemleri

Telefon, tablet ve MP3 çalar gibi taşınabilir cihazlar, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan farklıdır; Bu nedenle, özellikle taşınabilir cihazlar için tasarlanmış işletim sistemlerini çalıştırırlar. Taşınabilir işletim sistemlerine örnek olarak Apple iOS ve Google Android verilebilir.

Mobil cihazlar için işletim sistemleri genellikle masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar kadar tam özellikli değildir ve aynı miktarda yazılım çalıştıramaz. Ancak yine de onlarla film izlemek, internette gezinmek, takviminizi yönetmek ve oyun oynamak gibi pek çok şey yapabilirsiniz.

haberesenler.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu